Bitsinex I Geleceği Keşfet

Ripple (XRP) nedir?

Ripple (XRP), 2012 yılında Jed McCaleb ve Chris Larsen tarafından piyasaya sürülen bir ödeme ağı sistemi (RippleNet) ve kripto para birimidir.

Bankacılık ve finans sektöründe hızlı ve daha az masraflı bir ödeme sistemi kurmayı amaçlayan Ripple’ın kripto parası XRP, saniyeler içinde değer transferi imkânı sağlıyor. 2012’de piyasaya sürülen XRP gündelik kullanıma uygun yapısı ve geniş kullanım alanıyla dikkat çekiyor.

1. Ne zaman ve kim tarafından kuruldu?

Ripple’ın fikirsel temelini 2004’te Ryan Fugger attı. Fugger projeyi 2012’de Jed McCaleb ve Chris Larsen’a devretti ve şirket kuruldu. Aynı yıl XRP piyasaya sürüldü.

McCaleb ve Larsen önce OpenCoin’i kurdu, 2013’te ise marka yola Ripple Labs adıyla devam etti. 2015’e gelindiğinde markanın adı bu kez Ripple olarak değiştirildi.

San Francisco merkezli şirketin CEO’su ise Brad Garlinghouse. University of Kansas ve Harvard Business School’da eğitim gören Garlinghouse daha önce Hightail, Homepage, Flickr, Yahoo gibi şirketlerde çalıştı.

2. XRP’nin altyapısı

Tüm Ripple işlemleri gibi XRP transferleri de XRPL adlı kayıt defterlerinde tutuluyor. Bu kayıtlar, defterdeki tüm işlemleri sürekli olarak birbiriyle kıyaslayan bağımsız onaylayıcılar tarafından yönetiliyor.

Ripple müşterilerine işlemlerin doğrulanması için güvenilir bir katılımcı listesi olarak bilinen Unique Node List’i (UNL) kullanmayı öneriyor.

Şirketin ayrıca RippleNet adlı bir takas ağı mevcut. Kullanıcılar, Ripple üzerinden paralarını XRP’ye dönüştürüp bunu alıcıya yolluyor. Alıcı ise gelen XRP’yi kendi para birimine çevirerek kullanabiliyor.

3. Kullanıcılarına ne vadediyor?

XRP’nin kullanıcılarına sağladığı en büyük avantaj, Ripple’ın bankalarla doğrudan çalışabilmesi nedeniyle gündelik kullanıma ve transferlere uygun olması.

Ağdaki yoğunluğa göre süre değişse de bir XRP transfer işlemi 4 saniye gibi kısa sürede dahi yapılabiliyor. Üstelik bu yüksek hız büyük meblağlar için de geçerli.

4. XRP madenciliği yapılıyor mu?

XRP’nin madenciliği yapılmıyor. Ripple kendi oluşturduğu “Ripple Protokol Mutabakat Algoritması”nı kullanıyor. İşlemler, ağ katılımcıları tarafından bir mutabakat mekanizması aracılığıyla doğrulanıp onaylanıyor.

Ripple, Bitcoin madenciliği gibi yüksek miktarda elektrik gerektirmeyen, çok daha az enerji ile işlem yapılabilmesine olanak sağlayan bir ağ kurmayı hedefledi. Madencilik yapılmaması için 100 milyar XRP’nin tamamı en başından çıkarıldı.

5. İşlem hacmi, fiyatlar ve yarılanma

Ripple bu varlığı projeyi ve ağı finanse etmek için kullanıyor. İlk Coin Arzı (ICO) yöntemiyle fonlanan XRP, 2013’te halihazırda kazılmış 1 milyar XRP’yi yatırım yapmak isteyenlere dağıttı. Kullanıcılar bu kripto paraları farklı para birimlerine çevirebildi.

XRP 6 ondalık basamağa bölünebilir bir kripto para. En küçük birim, 1 milyonda bir 1 XRP’dir ve buna “drop” (damla) denir. Her işlemde küçük bir XRP yüzdesi imha edilir. Bu sayede XRP’nin arzı azalır. XRP’nin kripto para tarihindeki en düşük fiyatı 0,00028 dolar iken, en yüksek fiyatı 3,84 dolar olarak belirlendi.

6. Bitsinex’te XRP işlemleri nasıl yapılıyor?

Bağlantıya tıklayarak bitsinex.com üzerinden XRP işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca, XRP/USDT paritesi üzerinden de işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bankacılık ve finans sektöründe hızlı ve daha az masraflı bir ödeme sistemi kurmayı amaçlayan Ripple’ın kripto parası XRP, kullanıcılarına saniyeler içinde transfer imkânı sağlar. Yaratıcılarının hedefine rağmen, Ripple dijital ödemesiyle daha ünlüdür. Ripple, eşler arası ve açık kaynaklı merkezi olmayan bir çerçeve üzerinde çalışır ve bu, her türlü formda sorunsuz ve verimli para transferi ve işlem yapılmasını sağlar. Ripple altyapısı, bankalar için daha hızlı işlem sağlayacak ve büyük finansal kurumlar için uygun bir seçenek olabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ripple’ı benzersiz kılan, kullanıcıların sanal para birimlerini oluşturmasına izin veren RippleNet adlı platformudur. Ripple’ın kripto para birimi XRP saniyede 1.500 işlem ve 4 saniyenin altında bir ödeme yapma potansiyeline sahip dijital varlıktır. Bununla birlikte, bir dijital varlık olarak XRP’nin kullanımı Bitcoin ve Ethereum’a nazaran sınırlıdır. Sınırlı kullanım durumlarına rağmen, XRP diğer para birimleri arasında bir köprü görevi görür. Geleneksel para birimleri arasında ayrım yapmaz, bu da döviz alım satımını kolaylaştırır. Şaşırtıcı olan şey, kripto para birimi XRP’nin Ripple ağ protokolüne bağlı olmaması, yani finans kurumlarının Euro, Dolar veya Bitcoin transferi için XRP’ye ihtiyaç duymak zorunda olmayışıdır. Ripple’ın avantajları nelerdir?

  • Ripple, hızlı ve ucuz işlem gücüne sahiptir.
  • Diğer kripto paralarda olması beklenen düzenlemelerin kapsamı dışındadır çünkü bankalarla iş birliği içinde çalışacak bir sistem olarak tasarlanmıştır.
  • Farklı türde varlıkların takas edilebilmesi imkânını sunar.

« Bilgi Bankasına Geri Dön
Scroll to Top