ASIC, bilgisayar programcılığında kullanılan özel entegre devrenin adıdır. Açılımı, “Application Specific Integrated Circuit” olan tanımlanın dilimizdeki karşılığı, “Uygulamaya özel tümleşik devre”dir.
ASIC nerelerde kullanılır?
ASIC, en basit haliyle pek çok elektronik cihazın içinde bulunan bir devredir. Telefon, bilgisayar, tablet hatta ses sistemlerinde bile kullanılır. Görüntü, hız ve ses gibi teknik detayların kalitesini belirleme görevini üstlenir.
Başka bir deyişle ASIC, yıllardır hayatımızda var olan ve farkında olmasak dahi kullandığımız bir sistemdir. Bu sistemin tasarımı, belirli şirketler tarafından yapılır ve buna ihtiyaç duyan teknoloji şirketlerine, ürünlerinde kullanmaları için başka şirketler tarafından satılır. Fakat pek çoğumuz ASIC adını, 2013 yılından bu yana kripto para madenciliği için kullanılmaya başlamasıyla duymuş olduk.
Kripto para madenciliğinde ASIC nasıl kullanılır?
Kripto para madenciliğinde ASIC, iş gücünü ve enerji tüketimini azaltma görevini üstlenir. Standart bilgisayarlar, madencilik işlemleri için yetersiz kalabilirler. Çünkü madencilik, birçok algoritmanın ve matematiksel hesaplamaların bir araya geldiği bir eylemdir. Bu eylemi gerçekleştirirken ihtiyaç duyulan enerji miktarı, standart bilgisayarlar için yorucu olabilir ve işlemlerin yavaşlamasına yol açabilir.
ASIC destekli bilgisayarlar, hash algoritmalarını harekete geçirerek madencilik işlemlerinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli donanıma sahiptir. Üstelik bunu yaparken daha az enerji harcadığından dolayı, çevreye duyarlı ve tasarruflu bir yapısı vardır. Tüm bu özellikleriyle ASIC için kripto para madenciliğinin olmazsa olmazıdır, denilebilir.
« Bilgi Bankasına Geri Dön